Kristallen tar reda på mer om hur universum blev till.

 Vi läste i en bok om hur vårt solsystem och universum blev till. Vi samlades och tittade tillsammans på sidorna i boken och hörde vad det stod. Att där fanns en stor explosion och att alla planeterna hittade till slut sin rätta plats. De fick egna månar och utvecklade egna, unika klimat. Vi pratade om varje planet med centrerade samtalet till vår planet Tellus- där liv började växa. Barnen fick höra om några av de första varelserna här -trilobiten och ortoceratiten. Vi gick vidare och diskuterade dinosaurierna- och om kometen som landade på Tellus. 

Vi läste och dramatiserade vad som hände i boken. Till hjälp att förklara samspelet mellan tellus och solen använde vi frukter som apelsin och äpple. och visade på hur tellus roterar samt kretsar kring solen. 

Barnen ställde många frågor och vi samtalade om denna nya information. Detta kommer vi att diskutera igen, genom att följa vad barnen har fångat upp av samtalet- för att befästa informationen vi har tagit in. 

"Barnen lär sig genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande men också genom att iaktta, samtala och reflektera. Barnens lärande kan bli mångsidigt och sammanhängande om arbetssätten varierar och miljön är utmanande och stimulerande samt lockar till lek och aktivitet. Utbildningen ska ge utrymme för barnens egna initiativ, fantasi och kreativitet." - ur läroplanen för förskolan.