kristallen experimenterar med växter och solens strålar.

På kristallen lär vi oss mycket om vår planet Tellus - den enda planeten med liv. Här växer djur, människor och växter. Barnen var inte helt säkra på varför det är så. En hypotes var att det är för att vi är så nära solen. Vi har fortfarande inte riktigt kommit överens om vad detta kan bero på men vi hoppas att vårt experiment kan ge oss ett svar. 

I samarbete med köket så har vi planterat två tomatskivor i två olika krukor. En kruka ska stå i fönsterkarmen och få mycket solstrålar till sig medan den andra krukan ska stå i ett skåp- utan tillgång till ljus. De kommer att få exakt lika mycket vatten men bara en kruka kommer ha tillgång till ljus. Vi kommer dokumentera förändringar på onsdagar och vattna måndag, onsdag, fredag. 




Att plantera, observera och föra statistik på hur tomaterna växer utmanar barnen till att argumentera med varandra, skapa egna hypoteser och utvecklar deras logiska tänkande. 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla

-förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

– förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,

– förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen