Lekar på Safiren

 

Lekens fantasifulla värld är läsårets utvecklingsområde och vi ser till att leken får både plats och tid. En av lekens form vi leker är regellekar som är ”uppbyggd på samma sätt varje gång den leks, vilket kan göra det lättare och tydligare för de barn som deltar att ”veta vad som gäller”. (Lekbegrepp, Förskoleform)  

På Safiren har vi några favorit regellekar och en av dem är Hela havet stormar som är en rörelselek där man springer runt om stolarna tills musiken stannar och då får man sätta sig på en ledig stol. Antal stolar är en mindre än antal barn så att ett barn blir utan stol.  På Safiren har leken ingen tävlings karaktär, eftersom barnen gärna lämnar ledig stol till kompisar 😃

En annan lek som vi gärna leker är Fruktsallad. Man ropar t.ex. "Alla bananer byter plats" och då byter alla barn, som har tidigare utsetts till bananer, plats i ringen. Ibland använder vi pinnar i olika färger för att symbolisera de olika frukter.


Lpfö 18 " Barnen ska ges förutsättningar både för lek som de själva tar initiativ till och som någon i arbetslaget introducerar. Alla barn ska ges möjlighet att delta i gemensamma lekar utifrån sina förutsättningar och sin förmåga. När någon i arbetslaget följer eller leder lek på lämpligt sätt, antingen utanför leken eller genom att själva delta, kan faktorer som begränsar leken uppmärksammas samt arbetssätt och miljöer som främjar lek utvecklas. Genom en aktiv närvaro är det möjligt att stödja kommunikationen mellan barnen samt förebygga och hantera konflikter " (sid 10)