5 års-gruppen tar till skogen.

 I veckan har vi startat upp 5 års-gruppen. Vi träffas två dagar i veckan hädanefter. Syftet med gruppen är att bilda gemenskap för de som närmar sig förskoleklassen och att utmana barnen. 
"Alla barn ska få en utbildning som är utformad och anpassad så att de utvecklas så långt som möjligt" - ur Läroplan för förskolan.

Denna veckan har vi fokuserat på att barnen ska lära känna varandra i en ny gruppkonstellation samt att barnen har fått utforska nya områden i sammanhang med projektet. 

I onsdags gick vi en promenad till en lekplats i närheten där vi lekte och gjorde samarbetsövningar. Barnen fick utrymme att influera de kommande veckorna i 5 års-gruppen då vi diskuterade vad barnen vill veta mer om & vad de vill hitta på. 


I torsdags var det dags för den stora bussresan. Vi tog på oss våra västar och steg in i förskolebussen, sedan var vi på väg. Efter en stund kom vi fram till Alnarpsskogen där vi samlades vid en jättestor stubbe. Ett barn berättade att det säkert är där inne som Kurran och Pigan bor (projektboken för detta läsår). Vi utforskade skogen, utrustade med luppar, kikare, faktaböcker och kamera. Barnen intresserade sig för grankottar, svampar och ekollon- som de tyckte såg ut som små vattenmeloner. Med hjälp av digitala verktyg samt faktaböcker kunde vi identifiera två olika träd, fem olika svampar och en spindel. 

Framöver kommer vi i 5 års-gruppen arbeta utifrån ett hållbarhetstänk och med digitala verktyg.